Novosti

Prethodni Sljedeći
Novosti | 06 10 2011
Peugeot otvara Peugeot Design Lab, dizajnerski studio za vanjske klijente izvan Marke

Peugeot Design Lab, smješten u okviru Peugeot dizajnerskog centra, osnovan je 2010. godine, kad je predstavljen i novi imidž Marke. Sastavljen je tim koji će kreirati proizvode izvan automobilskog sektora i razviti aktivnosti u toj domeni, što je ubrzo i realizirano zahvaljujući vanjskim kontaktima. Nit vodilja bilo je iskustvo u kreiranju automobila.

Peugeot Design Lab, koji se temelji na globalnom dizajnu brenda, djeluje u području brend-imaginga, kreacije, razvoja, industrijalizacije i komunikacije.

  • Brand-Imaging uključuje analizu i izradu strategije marke definiranjem vizije, filozofije stila i pozitivnog mišljenja
  • Kreiranje  uključuje primjenu identiteta marke na jedan ili više proizvoda ili usluga. Osim proizvoda, ova se aktivnost odnosi i na materijale, boje, grafiku i logo.
  • Razvoj uključuje rad na dizajnu proizvoda u 2D i 3D formatu, koji ujedinjuje primijenjene metode i dizajnersku kreativnost.
  • Industrijalizacija uključuje koncipiranje proizvoda ili usluga uz tehnička i industrijska ograničenja, modeliranje i realizaciju prototipova.
  • Komunikacija uključuje pomoć pri izradi svih vizualnih materijala da bi proizvodi bili što vidljiviji u završnoj komunikaciji.

 

Kreiranje novih proizvoda može prerasti u zajedničko investiranje Peugeot Design Laba i marke partnera ili „co-brending“.

 

Šef Peugeot Design Laba je Cathal Loughnane, 34 godine, irske nacionalnosti, koji preuzima vođenje studija nakon 12 godina provedenih u PSA dizajnerskom centru, (dizajn unutrašnjosti i konceptni automobili). On odgovara Gilles Vidalu, direktoru za dizajn Peugeot.

Peugeot Design Lab djeluje u sklopu Peugeot dizajnerskog centra, koji ima svoje filijale u Parizu, Shanghaiju i Sao Paolu. 

 

Proizvodi

Povodom otvaranja, Peugeot Design Lab je predstavio nekoliko koncepata različitih proizvoda kao što su jahta, motorni čamac, avion i sat. Studio je predstavio i dvije već komercijalizirane kreacije, bicikle DL121 i DL122.

 

Koncept Jahta

Ovaj koncept 30-metarske jedrilice ima jedinstvenu strukturu, a karakteriziraju ga duge staklene površine koje daju izuzetnu osvijetljenost unutrašnjosti kabine, smještene ispod mosta prekrivenog drvom.  Jednostavnost korištenja i upravljanja omogućavaju užitak i sigurnost na jahti bez da se žrtvuju performanse i estetika.

 

Koncept Motorni čamac

Ovaj koncept motornog čamca s dva sjedala je bez konkurencije. Svojim produljenim dimenzijama i snažnim profilom, ukazuje na snagu i visoke performanse. Unutrašnjost podsjeća na onu u luksuznim automobilima, a svaki njezin dio razrađen je do posljednjeg detalja. Čamac je opremljen opremom najnovije tehnologije, poput multifunkcionalnog ekrana na dodir.

 

Koncept Jet

Inspiracija za ovaj koncept aviona bio je konceptni automobil HX1, kao primjer luksuza, visoke tehnologije i putovanja u luksuznom okruženju. Ima snažan identitet, a inovacije su u prvom planu. Unutrašnjost je luksuzna, ergonomski efikasna i vrlo osvijetljena. Što se tiče modularnosti, moguće je smjestiti 8 do 14 putnika pomoću sistema preklapanja sjedala.

 

Sportski sat TP001

TP001 je tehnički sat za sportsku upotrebu. 

Kućište od crnog titana postavljeno je što bliže mehanizmu sata zbog optimizacije težine. Gumbi velikih dimenzija su ojačani za upotrebu u ekstremnim uvjetima. Sat objedinjava visoke performanse i estetiku.

 

Bicikl DL121

Bicikl DL121 je spoj grafičkog identiteta, boja i materijala. To je specijalna serija bicikla, estetski na granici bicikla i umjetničkog djela, ali bez žrtvovanja praktičnosti korištenja. Poseban prostor predviđen je za spremanje stvari, poput tableta.

 

Bicikl DL122

DL122 odgovor je na nove izazove urbane mobilnosti. Izrazito je okretan, lagan, kompaktan i praktičan, jedinstvene funkcionalnosti u svom segmentu. U prostran prostor za spremanje stvari može se staviti laptop. Osiguranje protiv krađe zadnje generacije diskretno je integrirano u bicikl. Dizajn bicikla je čist i dinamičan.

 

Materijali su prirodno drvo, elegantno i moderno, dok su sic, ručke i torba posebno dizajnirani za bicikl,  a ručno su ih izradili majstori koji inače rade na konceptnim automobilima.

 

Više informacija o Peugeot Design Labu na web stranici www.peugeotdesignlab.com

 

voilier 1205dlab005